Nyheter februari 2020

Kära fiberanvändare!
Det är redan februari och det innebär att det nu är (drygt) 3 månader kvar till årsstämman i Häggådalens fiberförening! Den  går av stapeln 25 maj, kvällen före skolans vår-soaré (i Folkets hus,  Fritsla)

Vad är på gång i föreningen?
Vi är i slutfasen av att, tillsammans med Netatonce, koppla ihop vårt nät med Hyssna för ökad driftsäkerhet. Samtidigt kopplas Hyssna och Seglora ihop, så arbetet med att förstärka driftsäkerheten pågår på flera plan. När det är klart kan vi (utan avbrott) permanent laga skadan i skogen upp mot Seglora. Allt är förberett, ny slang med fiberkabel i, den ska bara svetsas in i ändarna.

Vi har en förberedd fiberkabel som ska förstärka antalet möjliga uppkopplingar i centrum, då det på grund av stort intresse för tilläggsanslutningar, har blivit brist på fiber dit. Den ska kopplas in under vintern/våren. Tyvärr kommer det innebära att några medlemmar blir frånkopplade en stund (1 dag, kanske 2) då de måste flyttas från en kabel till den andra. Alla drabbade kommer att bli meddelade i god tid innan.

Det pågår ett kontinuerligt arbete med att koppla in nya medlemmar.

Vi har påbörjat en diskussion med Netatonce om vad som händer när vårt avtal (bindningstid 5 år) går ut om drygt ett år. Jag kan inte avslöja detaljer i detta offentliga forum, men tro mig, de har lämnat ett attraktivt förslag till fortsatt drift av vårt nät! Vi ska naturligtvis ta fram alternativa offerter att jämföra med. Mer information kommer på årsstämman.

Jag vill med denna lilla heads-up få er att tänka till vad ni vill göra med föreningen framöver. Vi är ett litet järn-gäng som håller i tåtarna (både bildligt och faktiskt!). Vi skulle gärna vilja att några fler hjälper till att hålla föreningens styrelse vid liv. Vi träffas 1 gång per månad och pratar igenom vad som händer och är på gång, skador på nätet, nya anslutningar och planerar utbyggnad.
Gamla styrelsemedlemmar; Varför inte köra en vända till? Det är mycket lugnare och trevligare tempo nu än under byggnationen, som inte kan beskrivas  på många andra sätt än kaotisk…! Jag förstår att ni inte vill fortsätta, men ge det en chans till, det är inte betungande!
Vi behöver speciellt dig som är pensionär eller har ett arbete som innebär att du är hemma dagtid vardagar. Det kan handla om att möta upp entreprenörer eller vår operatörs tekniker.
Nätverkskunnig person som kan hjälpa mig med felsökning/reparationer i nätet. (Det kan ibland köra ihop sig när jag är ensam support för 800 abonnenter, med en heltidstjänst uppe på det…!)
Någon som är jurist eller juridiskt intresserad och kan titta över avtal, nya och gamla.
Någon som är ekonom/ekonomiskt intresserad som kan hjälpa Krister och avlasta hans arbete.
Föreningens ekonomi är god, och det finns utrymme för viss ekonomisk ersättning för arbete utöver normalt styrelsearbete. Tjänster som vi annars ändå skulle få betala för att ta in externt.
Fundera på om det skulle vara intressant och kontakta styrelsen.
Om vi inte håller styrelsen aktiv kommer vi bli tvungna att sälja nätet till någon kommersiell aktör, och det kommer bara den aktören vinna på… Låt oss gå mot strömmen och driva vårt fina föreningsnät vidare i egen regi!

För styrelsen,
Mats Uhlen
Häggådalens Fiberförening