Alla inlägg av Mats Uhlen

Avbrott i Gullberg

Ett 20-tal medlemmar i Gullberg har tappat kontakt med internet igår kväll (26 juni), det beror på ett avbrott någonstans i en kabel eller skåp. Felsökning pågår.

Drabbade adresser är (Vissa men inte alla på)
Marsjövägen
Sjögaslättsvägen
Åshagavägen
Kulla

Tillägg 2020-06-28:
Kabeln är skadad men har lagats, så vitt vi förstår har de drabbade fått internet tillbaka nu. Bor du i Gullberg och fortfarande saknar förbindelse sedan i fredags kväll, lägg en felanmälan till föreningen.

Årsstämma

Påminnelse:
Årstämman kommer att hållas i Folkets hus, Fritsla, på måndag den 25 maj 2020, som tidigare annonserats.
Vi börjar kl 18.00. På grund av Corona viruset har röstberättigade förtur till de begränsade sittplatserna i lokalen. Det kommer finnas 50 stolar, och när de är fyllda (om så skulle ske) ber vi övriga att lämna lokalen. Hälsan kommer först.
Inga stora beslut kommer att ske detta år, vi kommer att bereda frågan om förlängning av Netatonce kontrakt eller byte till annan kommunikationsoperatör under kommande mandatperiod.

Stort fiberavbrott

Strax efter midnatt i natt grävdes en fiberkabel av utanför Borås.

https://www.netatonce.se/driftinfo

Ett stort fiberbrott har hänt inatt. Vi är dessvärre drabbade av detta och våran fiberleverantör jobbar för att få igång det igen.
Fibern är av vid en banvall och det krävs tillstånd för att gräva som nu väntas på.
Berörda föreningar:
Seglora Hyssna Sätila Häggådalen Gränsfiber Överlida Holsljunga
Förväntas klart idag är preliminärt.

Info och årsstämma

Litet info om vad som är på gång inom föreningen:

Det är väl ingen som går opåverkad genom pandemin, men vissa saker måste ha sin gång. Årsstämma skall hållas innan juni månads utgång, och vi har sedan tidigare spikat datumet 25 maj. Skolans soaré, som skulle hållas dagen efter i Folkets hus är inställt, så vi kommer inte till ”dukat bord” (dvs färdigmöblerat) som tidigare år, men på grund av Corona och det faktum att inte många brukar dyka upp på årsstämman så tänkte vi att man få ta en stol och sätta sig var man vill, glest. Vi bör nog undvika fikaservering också. Max 50 i lokalen enligt rekommendation.
Förutom normala formalia har vi planerat ett besök från Netatonce för att få information om framtiden. Det är ett år kvar av vårt nuvarande avtal och vi skall bestämma oss för fortsatt drift. Styrelsen har påbörjat diskussion med Netatonce och tittat på alternativ. Det har framförts önskemål om mer valfrihet, ett öppet nät. Netatonce har hittills inte haft något bra alternativ, även om det finns. De skall dock inom kort introducera en stor öppen plattform som alternativ till gruppanslutningen (som kommer att finnas kvar!). Prisbilden är dock en helt annan och matchar förmodligen de alternativ vi tittat på. Man får räkna med i runda slängar dubbla månadskostnaden på öppna anslutningar med valfri operatör. Om Netatonce kan leverera detta alternativ är styrelsen av åsikten att vi bör ge dem fortsatt förtroende att driva tjänster i vårt nät. (Så kallad Kommunikationsoperatör) De har korta beslutsvägar och är snabba på support (mot föreningen). Vi (både styrelsen och Netatonce) är medvetna om att privatsupporten inte alltid fungerat som önskat, men har fått löfte om att arbete pågår att förbättra den biten. Kom ihåg att kundsupport är ett svårt uppdrag, och handen på hjärtat, har du varit kund någonstans och alltid fått bra support? Servicenivån går upp och ner hos alla, utan undantag.

Uppgraderingen av kapacitet i centrala Fritsla är genomförd i slutet av februari och vi ska nu kunna förse alla som vill koppla upp sig till vårt nät med fiberanslutning. Antalet lediga fiberkablar började nämligen ta slut här!

Uppkopplingen mot Hyssna är inte genomförd än, vi håller på att teckna avtal. Netatonce har dock kopplat ihop Hyssna med Seglora, så vi har sedan ett par veckor tillbaka en säkrare kontakt med omvärlden via Seglora. När vår förbindelse med Hyssna är klar skall det mycket till innan nätet går ner.

En uppdaterad hemsida med mer relevant information håller på att tas fram.

En fortsatt påminnelse om att styrelsen behöver mer engagerade medlemmar. Kontakta styrelsen om du är intresserad!

Slutligen önskar styrelsen alla en Glad Påsk! (Stanna hemma och håll er friska!)

AVBROTT vid byte av skåp

ANGÅENDE PÅKÖRT SKÅP, Getakärrsvägen/Särlavägen:

Vi kommer få skåpet lagat idag och några abonnentfiber visade sig vara skadade och måste blåsas om. Vår entreprenör, Link to link vet ännu inte vilka, men följande abonnenter sitter på det skåpet:

Getakärrsvägen 4 Fastb: Fritsla 2:67
Getakärrsvägen 7 Fastb: Fritsla 5:58
Getakärrsvägen 5 Fastb: Fritsla 5:29
Arlavägen 3 Fastb: Fritsla 2:62
Getakärrsvägen 3 Fastb: Fritsla 4:96
Getakärrsvägen 10 Fastb: Fritsla 2:34

Arbetet kommer utföras idag och fiberblåsare/svetsare är på väg. De kommer göra allt de kan för att minimera avbrottstiden.

Uppdatering (kl 15.30): Reparationerna har gått bra och skåpet är utbytt. Om du är en av de som fick fibern utbytt kan du behöva starta om routern om den inte kommer igång av sig själv.

Nätavbrott 17-19 februari

Den 17e februari kommer Linktolink att förbereda vår nätförstärkning i en central del av Fritsla. Detta kommer att innebära korta avbrott den dagen. Den 18e bryter de kabeln och påbörjar själva utbyggnaden och de hoppas att många av medlemmarna får tillbaka förbindelsen redan på eftermiddagen men troligtvis kommer några även den 19e att beröras. Adresserna nedan kommer att beröras och vi hoppas att det enbart är dessa. Tack för tålamod och överseende med avbrottet som ska stärka upp nätet och förbereda för utökning av fler medlemmar. 

Aratorpsvägen 2, 4, 8, 10, 14, 16

Basteråsvägen 2, 4, 6,

Bergklintsvägen 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 16, 22, 24

Björsvägen 4

Gärdebovägen 12, 14, 15, 17, 19

Väddklintsvägen 3, 5

/Styrelsen