Extrastämman 2015-10-04

Följande mail har gått ut till alla medlemmar som meddelat sin mailadress:

cropped-HäggådalensFiber_lång_färg-150dpi.jpg

Bästa medlem

Som styrelseordförande och på styrelsens vägnar vill vi bjuda in alla medlemmar till föreningens extrastämma söndagen den 4 oktober kl. 12.30 i idrottshallen på Kungaberg och redovisa status på projektet och vad för beslut som behöver tas under denna stämma.

 

 

Dagordning

 

  1. Val av ordförande vid föreningsstämman och anmälan av stämmoordförandes val av protokollförare.
  2. Godkännande av röstlängden
  3. Val av 2 justeringsmän
  4. Frågan om föreningsstämman blivit utlyst i behörig ordning.
  5. Fastställande av dagordning
  6. Beslut om ändring i stadgarna
  7. Beslut om kollektiv-tv eller individuell tv
  8. Övriga frågor:

a. ekonomi
b. försäljning
c. fiberblåsning

 

Bilagor

 

  1. Ändring i stadgarna

 

  1. Kollektiv-tv respektive individuell tv

 

 

Kort Information

  1. Ändring i stadgarna

 

Efter diskussioner inom styrelsen och med medlemmar har vi undersökt våra stadgar för att se till att vi följer lagen och för att se till att vi inte utsätter tveksamheter I bedömningen från skattemyndigheten eller andra framtida problem.

 

Vi har anlitat Coompanion, som arbetat med detta med ett stort antal fiberföreningar. Vi har anpassat våra stadgar så att det framgår vad medlemmarna skall få ut av föreningen och ändrat insatsbeloppet så att ingen tveksamhet skall uppstå avseende vad som är tjänster som är momspliktigt och vad som är kapital vilket inte är momsbelagt. Coompanion har läst våra stadgeändringar och förklarat sig nöjda med det nya förslaget.

 

För att ni skall kunna se vad som ändrats följer här det dokument som Coompanion godkänt med ändringarna I gul överstrykning. Se bifogat dokument.

 

Styrelsen rekommenderar därför att de nya stadgarna antages.

 

 

  1. Kollektiv-tv respektive individuell tv

 

Tillägg: Individuell tv från Sappa innebär att det alltid är minst 1 månads uppsägningstid såvida du inte valt att teckna upp dig på längre tid. Läs mer i denna broschyr http://issuu.com/sappa/docs/konsumentbroschyr. Läs gärna här för att se vad du kan välja mellan: https://sappa.se/utbud/paket

Har du frågor kring tv-kanaler så hänvisar vi dig till Sappa: 0774-444 744 eller per mail: hej@sappa.se

 

För att se en sammanfattning av vårt nuvarande avtal och de vi har möjlighet att välja, se bilaga 2.

 

 

  1. Sammanfattning

 

Styrelsen har haft en tuff tid med byte av styrelsemedlemmar och sökande efter kassör till föreningen. Nu har en medlem, Krister Andersson, erbjudit sig att ta hand om den ekonomiska biten för föreningens del. Han, tillsammans med ordförande Susanne Nystedt, har i dagarna fått tillgång till föreningens konto i Handelsbanken för att kunna utföra betalningar, bokföringar och få tillgång till föreningens ekonomiska uppgifter. Det kommer att ta några veckor för Krister att sätta sig in i allt som har med ekonomin att göra. Vid sidan av detta pågår ett gediget arbete att gå igenom alla medlemmars betalningar från 2013 fram till dagens datum för att kunna säkerställa att föreningen fått in alla inbetalningar. Ingen fiber kommer att slås på för de medlemmar som ej fullföljt sin betalning. I och med att tillgången till kontot inte funnits har detta arbete skett manuellt med utdrag från våra bokföringspärmar. Vi räknar med att arbetet är klart till den 30 oktober 2015. Då ska alla inbetalningar vara avprickade och påminnelser ska ha gått ut till de medlemmar som ej betalt hela sin insats. Ingen ekonomisk redogörelse kommer att presenteras på extrastämman men styrelsen ämnar informera om balansräkningen så fort vår nya kassör blivit tillräckligt insatt i föreningens ekonomi. Styrelsen hänvisar till den fullständiga ekonomiska redogörelse som presenterades på årsstämman i juni.

 

Vid en eventuell försäljning kommer varje medlem att bli erbjuden en viss summa för sin fiberanslutning. Styrelsen har inte prioriterat undersökningen av försäljningen än utan har fokuserat enbart på att färdigställa nätet först.

 

Återställningen av de fastigheter som har anmält att de vill ha hjälp med sin återställning är påbörjad och beräknas bli klar samma helg som stämman hålls.

 

Många undrar om hur det går med blåsning av fiber. Beställning är gjord och arbetet med detta påbörjas under v 40-41. Vi kommer att påbörja detta i Fritsla och det område som av vår projekterare kallar etapp 1. Detta område är från järnvägen mot Skephult dvs aratorpsvägen med omkringliggande vägar och områden (ca 100 fastigheter). Efter detta kommer vi metodiskt göra färdigt etapperna i Fritsla för att röra oss mot Kinnahult, Gullberg och Horndal. Vi räknar med att arbetet tar minst 2 månader men återkommer med en prognos när första etappen är gjord och vi fått lite mer information om vårt nät.

Det som är viktigt nu är att de som inte har satt upp sina dosor på vägen ser till att få detta gjort för att inte drabbas av avgifter pga av ställtid.

 

Vi är idag endast 8 aktiva styrelsemedlemmar och det är enormt mycket att göra. Känner du som medlem att du har tid och ork att engagera dig och vill hjälpa till på något sätt, vänligen hör av dig. Vi bygger det här nätet tillsammans!

 

Med Vänliga Hälsningar

Styrelsen

 

 

 

 

 

Bilaga 1 – Stadgarna

Stadgar för
Häggådalens Fiber Ekonomisk Förening

(F.d. Fritsla Fiber Ekonomisk Förening)
Antagna 2013-05-16

  • 1 FÖRENINGENS NAMN

Föreningens namn är Häggådalens Fiber Ekonomisk Förening.

  • 2 ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET

Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att projektera, bygga och förvalta ett fibernät. Medlem deltar i verksamheten genom egen insats samt genom att nyttja föreningens tjänster.

  • 3 FÖRENINGENS SÄTE

Föreningens styrelse har sitt säte i MARKS KOMMUN, Västra Götalands Län.

  • 4 MEDLEMSKAP

Till medlem kan antas en sökande som kan förväntas följa föreningens stadgar och beslut samt bidra till förverkligande av föreningens ändamål. Varje medlem har en röst på föreningens stämma för varje fastighet han äger och betalt insats för. Om en fastighet har flera ägare kan dock endast en av dem vara medlem. Medlem får företrädas av ombud som ska uppvisa fullmakt.

Ett ombud får endast företräda en medlem.

Ansökan om inträde prövas av styrelsen eller den styrelsen utser.

  • 5 MEDLEMS SKYLDIGHETER

Varje medlem är skyldig att betala stadgeenliga medlemsinsatser och av föreningsstämman fastställda medlemsavgifter samt även i övrigt följa föreningens stadgar och beslut.

  • 6 INSATS

Varje medlem skall delta i föreningen med ett insatsbelopp om 300 kronor. Insatsen skall betalas kontant när medlemskap har beviljats. En insats återbetalas endast i de fall som sägs i lagen om ekonomiska föreningar.

Varje medlem skall delta i föreningen med ett insatsbelopp om lägst 300 kronor och högst 20 500 kronor för varje ansluten fastighet. En insats är bunden till fastigheten och kan överlåtas vid en försäljning.

En insats återbetalas endast i de fall som sägs i lagen om ekonomiska föreningar, och först 1 år efter medlems avgång.

 

  • 7 ÅRSAVGIFT

Varje medlem ska årligen till föreningen betala medlemsavgift, som beslutas av föreningsstämman, dock högst 200 kronor. Medlemsavgiften betalas på det sätt och inom den tid som styrelsen bestämmer. Utöver detta skall medlemmen löpande betala en underhållsavgift för varje färdigställd anslutning.

  • 8 UTESLUTNING

En medlem som bryter mot stadgarna eller som uppenbarligen skadar föreningen eller motarbetar dess intressen eller ändamål kan av styrelsen uteslutas ur föreningen. En utesluten medlem kan hänskjuta frågan om uteslutning till föreningsstämman genom att anmäla detta till styrelsen inom en månad från det att meddelandet om uteslutning skickats till medlemmen.

  • 9 AVGÅNG

Utom i de fall som är bestämda på ett särskilt sätt i lagen om ekonomiska föreningar sker en avgång ur föreningen vid utgången av det räkenskapsår som infaller näst efter en månad efter det att en medlem sagt upp sig till utträde, uteslutits, avgått av annan anledning, eller det har inträffat en annan omständighet som föranlett avgången. Avgång kan ske tidigas 2 år efter inträde.

  • 10 STYRELSE

Styrelsen ska bestå av lägst tre och högst tio ledamöter, med lägst noll och högst fyra suppleanter. Styrelseledamöter och suppleanter väljs av föreningsstämman för tiden fram till slutet av nästa ordinarie föreningsstämma. Styrelsen kan bestå av personer som inte är medlemmar i föreningen.

  • 11 REVISORER

För granskning av föreningens årsredovisning jämte räkenskaperna samt styrelsens förvaltning utses en till två revisorer med höst två revisorssuppleanter av ordinarie föreningsstämma för tiden fram till slutet av nästa ordinarie föreningsstämma.

  • 12 RÄKENSKAPSÅR

Föreningens räkenskapsår är 1 januari till 31 december

  • 13 ÅRSREDOVISNING

Styrelsen ska lämna årsredovisningen till revisorerna senast en månad före ordinarie föreningsstämma.

Denna skall bestå av resultaträkning, balansräkning samt förvaltningsberättelse.

 

  • 14 ÄRENDEN PÅ ORDINARIE FÖRENINGSSTÄMMA

Ordinarie föreningsstämma skall hållas inom sex månader från räkenskapsårets utgång. Vid ordinarie föreningsstämma ska följande ärenden behandlas.

  1. Mötets öppnande
  2. Val av ordförande vid föreningsstämman och anmälan av stämmoordförandens val av protokollförare
  3. Godkännande av röstlängden.
  4. Val av en eller två justeringsmän.
  5. Fråga om stämman blivit utlyst i behörig ordning.
  6. Fastställande av dagordningen.
  7. Styrelsens årsredovisning och revisionsberättelsen.
  8. Beslut om fastställande av balansräkningen och resultaträkningen samt hur vinsten eller förlusten enligt den fastställda balansräkningen skall disponeras.
  9. Beslut om ansvarsfrihet åt styrelseledamöterna.
  10. Frågan om arvoden till styrelseledamöterna och revisorer.
  11. Beslut om medlemsavgift för kommande verksamhetsår
  12. Val av ordförande.
  13. Beslut om antalet styrelseledamöter och styrelsesuppleanter som skall väljas.
  14. Val av övriga styrelseledamöter och eventuella styrelsesuppleanter.
  15. Val av revisorer och eventuella revisorssuppleanter.
  16. Val av valberedning.
  17. Övriga ärenden som ska tas upp på föreningsstämman enligt lag eller föreningens stadgar.
  18. Mötets avslutande.

 

  • 15 KALLELSE TILL FÖRENINGSSTÄMMA OCH ANDRA MEDDELANDEN

Styrelsen kallar till föreningsstämma. Kallelse till föreningsstämma skall innehålla en uppgift om de ärenden som skall förekomma. Kallelse skall utfärdas tidigast fyra veckor före och senast två veckor före ordinarie föreningsstämma och senast en vecka före extra föreningsstämma.

Kallelse till föreningsstämma sker skriftligen via brev med posten eller via e-post till samtliga medlemmar. Då kallelse gått ut till föreningsstämman ska styrelsen omedelbart underrätta revisorerna om detta genom brev.

  • 16 VINSTFÖRDELNING

Fritt eget kapital enligt fastställd balansräkning ska, sedan i lag föreskriven avsättning till reservfonden har skett, enligt föreningsstämmans beslut föras i ny räkning, fonderas eller delas i förhållande till inbetalda insatser.

  • 17 UPPLÖSNING

Vid föreningens upplösning ska föreningens behållna tillgångar fördelas mellan medlemmarna i förhållande till inbetalda insatser.

  • 18 ÖVRIGT

För frågor som inte regleras av dessa stadgar gäller lagen om ekonomiska föreningar.

 

 

Bilaga 2 – Sammanfattning kanalpaket

(Ladda ner bilderna nedan som Power point – klicka här)

 

image001

image002

image003

image004

image005