Status April 2015

Bästa medlem

Som styrelseordförande och på styrelsens vägnar vill vi redovisa status på projektet och varför vi har skickat ut ytterligare en faktura i dagarna.

Historia

Projektet startade under våren 2013 och efter många möten med byNet så sammanfattade vi den information som vi fått och de grova kalkyler som tagits fram genom att jämföra med andra fiberföreningars kalkyler.

Nästan alla andra fiberföreningar har haft kostnader på runt 30 000: – men genom bidrag från staten så har kostnaden kunnat komma ned mot hälften.

Tyvärr räknas den stora delen av Fritsla som tätort och var därmed inte berättigade till bidrag och då vi fick information att det inte finns någon aktör som är intresserade av att bygga ett fibernät i Fritsla på affärsmässiga grunder inom överskådlig tid så togs beslut att presentera all fakta på ett informationsmöte den 30 oktober 2013.

Kalkylerna vi fick via byNet visade att vi med minst 300 medlemmar skulle kunna komma ned mot runt 15 000: – och att det eventuellt kan bli billigare ju fler vi var. Detta var inga löften utan information från tidigare utförda projekt från andra fiberföreningar.

Då vi fick ihop tillräckligt antal medlemmar så beslutades att bjuda in till en Föreningsstämma den 27 februari för att presentera förslaget för alla medlemmar som kommit dit.

Medlemmarna tog beslut

På denna Föreningsstämma togs ett klart beslut som ingen opponerade sig över att vi skulle agera för att bygga ett fibernät om tillräckligt många fastighetsägare undertecknade ett avtal med oss i föreningen och betalade in 5 000: -.

Start av projektet

Projektet startade direkt efter midsommar 2014 men gick igång med fler grävmaskiner under augusti för att under september och framåt ha 4 grävmaskiner och 4 grovarbetare igång.

Arbetet gick mycket bra och vi var väldigt positiva att det verkade gå bättre än planerat och därför gick vi ut med information om att det såg väldigt bra ut.

Förseningar

I efterhand har det visat sig att vår förre projektansvarige fokuserat på att dra de långa och många gånger enkla sträckorna först och inte sett till att knyta ihop allt i varje område.

Detta har vi fått lida för i efterhand och lagt extremt mycket tid till att färdigställa massor av knutpunkter runt om i Fritsla som dragit ut på tiden och fördyra projektet.

Felaktig analys

Den information som vi fick från byNet grundade sig på tidigare fiberprojekt och ingen hade jobbat både med glesbygdsnät och tätortsnät.

I efterhand med den erfarenhet vi fått så var detta en felaktig analys att det dyra glesbygdsnätet skulle överkompenseras av att det är så många fastigheter som ligger så tätt inom Fritsla.

Det vi sett är att det är även väldigt omständligt att bygga inom en tätort med massor med asfalterade ytor, järnväg m.m.

Satsat på ett kvalitativt nät

Då allt har sett mycket bra ut med att vi fick så många tillkommande medlemmar och fastighetsanslutningar så togs ett beslut att bygga ett fibernät som eventuellt skulle kunna vara aktuellt för försäljning när det är byggt men då måste man bygga enligt vissa kvalitetsnivåer som en eventuell köpare skulle vara intresserade av.

Fiberslang vid tomtgräns

Vi satsade även på att avlämna fiberslang vid alla tomter, även om de inte skulle ha fiber, där vi gick förbi under grävarbetet trots att detta var fördyrande.

Både att satsa på ett kvalitativt nät och att lämna fiberslang vid respektive tomtgräns tycker vi fortfarande är ett bra beslut för det möjliggör att vi både kan sälja nätet och att många fastigheter kan enkelt få fiber indraget utan stora kostnader.

Vi har sett detta som bra investeringar.

Överklagande av nodhus

Vi har även drabbats av förseningar på grund av överklagande av de bygglovsansökningar vi lämnat in men de flesta är lösta i dagsläget.

Förseningar med fiberblåsning

Vi startade upp med fiberblåsningarna den 19 mars men detta fick avslutas väldigt snabbt då alldeles för många fastighetsägare inte grävt ned slang eller monterat sina fiberdosor eller gjort detta på felaktigt sätt.

Då tvingades vi starta upp ett bättre kvalitativt jobb med att skicka ut dagsverkare ännu en gång för att klargöra att allt är klart för att köra igång.

Önskemål om rätt företag för fiberblåsningen

Då vi har fått bekräftade uppgifter från andra fiberföreningar att det varit problem med kvaliteten på fiberblåsningen och svetsningen av fibern vid igångkörning så har vi ställt krav på ett speciellt företag som har rykte om sig att vara mycket duktiga på att bygga med kvalitet.

Nuläge

I dagsläget så håller AXEAB på att gräva färdigt det sista i Fritsla och har nästan grävt färdigt i Gullberg. I Harpebo har vi precis kört igång och Horndal kommer inom några dagar.

Prognosen från AXEAB är att det största arbetet är klart i början av maj månad och sedan är det någon liten maskin som är kvar för att färdigställa mindre arbeten.

Fiberblåsningen räknar vi med skall börja vecka 17 och klaras av på 8 veckor.

Om det inte blir fler förseningar så hoppas vi kunna ha ”ljus” i fiberkablarna innan semestern.

Då många tolkar våra prognoser som löften så vill jag klargöra att vi gör allt vad vi kan men vi kan inte ge några löften då det är så många yttre omständigheter som påverkar oss.

På grund av de felaktiga analyserna om tätorternas kostnader i förhållande till glesbygden och det utdragna arbetet med att knyta ihop nätet så har projektet blivit dyrare än vad vi kunde tänka oss ifrån början och då det har blivit så många fastigheter så har det naturligtvis tagit mycket längre tid att bygga nätet.

Därför begär styrelsen in de resterande insatserna som Föreningsstämman har tagit beslut om och som är reglerade i de fastighetsanslutningsavtal som Ni fastighetsägare signerat.

Föreningsstämma

Enligt stadgarna så kommer vi att ha en föreningsstämma innan den 30 juni och den kommer vi att kalla till senast 14 dagar före.

På denna stämma kommer vi att redovisa för kostnader som vi haft i projektet på ett utförligt sätt så Ni medlemmar kan få alla svar på vart pengarna tagit vägen.

Ett är i alla fall klart att det inte gått en enda krona till något annat än fiberprojektet och att alla som jobbar ideellt har haft 0: – i ersättning. Det är ju även så att alla i styrelsen betalar exakt samma summa gällande insatser och medlemsavgifter som alla andra.

Sammanfattning

Med facit i hand så hade ingen av oss som engagerat oss i styrelsen tagit på oss detta ansvar om vi visste vilket mastodontjobb det skulle krävas från oss.

Men engagerade som vi är och har varit så ville vi göra skillnad och göra vad vi kan för att ta framtidens teknik till Fritsla och Häggådalen så fort som möjligt och inte om 5 år eller kanske ännu senare.

Vi skulle inte ha litat på de olika aktörer som vi rådfrågade MEN som blåögda entusiaster och AMATÖRER, som en del kallar oss, så tyckte vi att det kändes tryggt med den erfarenhet de ändå besatt.

Nu gör vi allt vad som står i vår makt för att ”knyta ihop säcken” för att få nätet klart så fort som möjligt och till så lågt pris som möjligt.