Kategoriarkiv: Arkiv

Avbrott för några fastigheter Finabo

Några fastigheter i Finabo/Bastukärrsvägen har avbrott eller kommer att få avbrott under en reparation idag. Avbrottet började igår torsdag vid lunchtid.
Reparation pågår.

Edit 10:55:
Nu är förbindelsen lagad. Om internet inte fungerar, starta om routern! Jag ser att några inte har länk, men jag får signal från er router.

 

 

Nytt försök Lagning av matningen från Seglora

Det har dragit ut på tiden men tiden har kommit till att permanent laga grävskadan på inkommande fiberkabeln som grävdes av i höstas (2017-09-13).

Torsdagen den 14 juni kommer arbetet att ske, och det kommer innebära ett totalt avbrott på hela föreningens internetanslutning. Vi hoppas att avbrottet inte blir mer än någon timme, dagtid.

Förutsättningarna:
En slang med fiberkabel är avgrävd och tillfälligt lagad. Det finns en reservslang. En ny fiberkabel ska blåsas in i den, därefter skall den gamla kabeln kapas i båda ändar (Där börjar avbrottet) Nya kabeln ska svetsas in. (Nätet kommer upp igen)

Uppdatering 14 juni kl 18.00:
Blåsningen av fibern gick utmärkt, svetsning pågår, beräknad klartid 18.30 – 19.00 ungefär.
Vi håller tummarna!
Uppdatering 14 juni kl 18.55:
Nu börjar nätet komma tillbaka. Det kan vara litet instabilt i början, innan alla fibrer är lagade, men vi tror att det ska vara klart nu.
19.10: Allt är igång och fungerar normalt, hälsar Netatonce.

 

Lagning av gammal skada på stamledning

Det har dragit ut på tiden men tiden har kommit till att permanent laga grävskadan på inkommande fiberkabeln som grävdes av i höstas (2017-09-13).

Fredagen den 25 maj kommer arbetet att ske, och det kommer innebära ett totalt avbrott på hela föreningens internetanslutning. Vi hoppas att avbrottet inte blir mer än någon timme, dagtid.

Förutsättningarna:
En slang med fiberkabel är avgrävd och tillfälligt lagad. Det finns en reservslang. Denna slang misslyckades man att blåsa i ny fiberkabel i höstas. (Den är skadad/klämd under mark någonstans)
Nu ska ny slang grävas ner och fiberkabel blåsas in i den. därefter skall den gamla kabeln kapas i båda ändar (Där börjar avbrottet) Nya kabeln ska svetsas in. (Nätet kommer upp igen)
Jag gissar att avbrottet sker någon gång på eftermiddagen. Närmare än så kan jag inte gissa.
Drar gräv/blåsarbetet ut på tiden kanske man avbryter och fortsätter en annan dag. Det vet vi först i morgon.

Lagningen blev inte av. Slangen var hel och blåsbar, men kvarlämnad fiberkabel från i höstas var för kort.
Nytt lagningsförsök senare.

 

Korta driftavbrott 26/3 – 6/4 2018

Besiktning av nätet har utförts den 16 mars 2018 och godkänts med ett undantag för Fiberbolaget. De skall mäta längd på fibrerna och det görs från noderna genom att koppla ur förbindelserna en och en och mäta fiberkabeln med ett instrument. Det är tyvärr det enda tillvägagångssättet och nödvändigt att utföra.

Detta innebär att varje medlem kommer få ett avbrott på någon minut dagtid under perioden 26 mars till 6 april. Vi beklagar eventuella problem som kan uppstå på grund av detta. Medlemmar med företagsabonnemang kommer att kontaktas separat.

Fyra andra felnoteringar finns i besiktningsprotokollet och kommer behandlas framöver av styrelsen. Dock inget som kommer påverka driften av nätet. (Städning i nodhus, defekt skåp mm)

 

Driftstörning kring Fritsla Kyrka vid lagning 29 januari (Nytt datum 8 februari)

Vi har en komplicerad lagning som kommer att utföras den 29 januari mellan kl 08.00 – 16.00 (förhoppningsvis klart snabbare) Detta kommer innebära avbrott för abonnenter runt kyrkan, Kyrkliden, Kronogärdesvägen, Danska vägen.

Fiberbolaget som ska utföra lagningen kommer att planera och syna på plats innan för att minimera tiden och vi håller tummarna att allt flyter på som planerat.
I och med att det även är en stamledning mellan nod 1 och 3 så finns en liten risk för störningar i övriga nätet också, när denna stamledning kopplas in igen. Trafiken tar en annan väg sedan avbrottet.

Edit 2018-02-01
Reparationsarbetet utfördes aldrig på grund av inbrott/stöld av utrustning. Vi väntar på nytt datum.

Edit 2018-02-02
Nytt reparationsdatum 8 februari.

Reparationen genomfördes den 8 februari med lyckat resultat.

 

 

Snart lagning av grävskadan vid Fritsla Kyrka

Grävskadan var allvarlig och vissa fibrer är av medan andra höll. Vi har gjort de förberedelser som behövdes innan lagning kan ske. Lagningen innebär att kapa både hela och trasiga linjer för att byta ut den trasiga kabeln, blåsa i en ny och svetsa om. Det är ett ganska komplicerat och kritiskt moment som kräver noggrann förberedelse för att minimera nertid.
Lagning kommer ske i närtid, dock inget datum bestämt. Under lagningen kommer störningar, korta eller längre avbrott att förekomma för de som inte redan har avbrott.
Det är ett mycket begränsat antal abonnenter som har haft avbrott, dessa kan kontakta info@haggadalensfiber.se för reglering av fakturan.

Tillägg 19 jan:

Reparationsdatum fastställt. 29 Januari mellan kl 08.00 – 16.00 Under denna tid kan störningar förekomma i nätet.

 

Grävskada igen, vid Fritsla Kyrka

Den 16 november grävdes en grop bredvid vårt distributionsskåp vid kyrkan och flera kablar skadades. Några fibrer är helt av medan andra höll men har troligen stressfrakturer.

Som det ser ut är det bara vissa abonnenter på Kyrkliden som drabbats av avbrott i tjänst. Enligt Netatonce blev det ett kortare avbrott i hela nätet innan trafiken tog en annan väg runt skadan, den 16:e runt 17:30 – 17.40.

Skadan är anmäld för reparation men det finns idag inget datum för när det kan repareras.

 

Driftstörning / Avbrott

Från http://www.netatonce.se/driftinfo

Driftstörning Häggodalen
Arbetet påbörjades: 2017-09-13 10:32
Arbetet beräknas klart:
Påverkad tjänst: Internet/tv/telefoni
Information: Vi har just nu en driftstörning i Häggodalensfiberförening. Tekniker påväg för felsökning.

Uppdatering 10:56: Tekniker misstänker avgrävd kabel

Uppdatering 12.30:
Avgrävning hittad. Vi försöker laga temporärt för att få igång nätförbindelse under eftermiddagen. Fiberkablarna kan vara mer skadade än själva brottytan och då kommer inte temporära skarven att fungera. Vi håller tummarna.
Kabeln skall lagas ordentligt senare.
 Uppdatering 15.10:
Kabeln är nu temporärt skarvad och vi har förbindelse med omvärlden igen!