Fiberbolagets tidsplan för återstående arbeten

Vi har begärt en tidsplan för återstående arbeten av Fiberbolaget, och fått det. Den är som följer:
(Efter att Fiberbolaget är klara, kan Netatonce komma och driftsätta noderna, vilket tar ca 1 dag/ nod)

Tidsplan för område 2:

Vi har en fastslagen blåslista med dimensionerade kablar och en utskarvningsplan utefter de uppgifter vi fått från föreningen. För att tidsplanen ska hålla, utgår vi från att inga nya förändringar tillkommer. Skarvkort och kabelstorlekar kan inte förändras utan försening, eller ÄTA.

Det finns idag totalt 84 anslutningar som inte är klara i område 2

Av dessa är 29 st. blåsta men inte svetsade i anslutningsboxar. I vissa fall saknas fiberpatch från huset och går då inte att göra ännu. Fiberbolaget skickar en uppdaterad lista på vilka adresser som inte går att svetsa, och inväntar återkoppling från föreningen.

55 anslutningar är ännu ej blåsta, av dessa har 35 st. försökt blåsas, men markerats med problem (Stopp, Ingen luft m.m.) Vi kommer under närmaste två veckorna försöka blåsa dessa igen, och därefter skicka en uppdaterad lista på de adresser som fortfarande inte går att blåsa (för att eliminera ev. ”Isproppsproblem från i vintras)

Tillsammans med Axeab kommer sedan ett åtgärdsprogram tas fram, där grävmaskin och blåsteam samordnas, för att lösa de sträckor som inte gått att blåsa. Tid för detta kommer att debiteras som ÄTA där man kan påvisa felaktigheter i kanalisation. Axeab är vidtalad.

De adresser som mot förmodan visar sig gå till ett annat kopplingsskåp än förväntat, eller innebär en förändring i skarvplan, kommer att innebära ett avsteg från tidsplanen för den aktuella adressen, men ska inte fördröja tidsplanen i stort.

Det återstår 3 st. stamkablar att blåsa. En 192-fib kabel är beställd och förväntas komma inom tre veckor, den blåses direkt efter leverans.

Fibersvetsning i kopplingsskåp kommer att från 20161006 utföras med en bemanning på 2 personer /vecka Tisplanen förutsätter att c:a 10-12 skåp färdigställs/vecka en tredje fibersvetsare kommer att sättas in vid behov. Samtliga skåp beräknas vara klara 20161111. Därefter kontrolleras nätet med OTDR.

Återstående Fastighetsboxar kommer att färdigställas med start från 20161010 och beräknas vara klara 20161111. Undantag för de boxar som saknar fiberpatch eller ej är monterade. Även de adresser som ej gått att blåsa p.g.a stopp i kanalisation undantas från detta.

Adresser som har fastighetsbox monterad inomhus måste tidsbokas av föreningen i samråd med Fiberbolaget. Detta är ett avsteg från normal inkoppling, och kommer att debiteras som ÄTA efter överenskommelse.

Hela område 2 kan beräknas vara klart för driftsättning 20161118

 

Tidsplan för område 4:

Vi har en fastslagen blåslista med dimensionerade kablar och en utskarvningsplan utefter de uppgifter vi fått från föreningen. För att tidsplanen ska hålla, utgår vi från att inga nya förändringar tillkommer. Skarvkort och kabelstorlekar kan inte förändras utan försening, eller ÄTA.

Det finns idag totalt 72 anslutningsboxar som inte är klara i område 4

Av dessa är 4 st. blåsta men inte svetsade i anslutningsboxar. I vissa fall saknas fiberpatch från huset och går då inte att göra ännu. Fiberbolaget skickar en uppdaterad lista på vilka adresser som inte går att svetsa, och inväntar återkoppling från föreningen.

68 anslutningar är ännu ej blåsta, av dessa har 48 st. försökt blåsas, men markerats med problem (Stopp, Ingen luft m.m.) Vi kommer under Vecka 42-43 försöka blåsa dessa igen, och därefter skicka en uppdaterad lista på de adresser som fortfarande inte går att blåsa (för att eliminera ev. ”Isproppsproblem från i vintras) Man testar att blåsa från båda håll, för att upptäcka ev. fel som beror på att slangar går till annat skåp än föreningens nätplan säger

Tillsammans med Axeab kommer sedan ett åtgärdsprogram tas fram, där grävmaskin och blåsteam samordnas, för att lösa de sträckor som inte gått att blåsa. Tid för detta kommer att debiteras som ÄTA där man kan påvisa felaktigheter i kanalisation. Axeab är vidtalad

De adresser som mot förmodan visar sig gå till et.t annat kopplingsskåp än förväntat, eller innebär en förändring i skarvplan, kommer att innebära ett avsteg från tidsplanen för den aktuella adressen, men ska inte fördröja tidsplanen i stort.

Stamkabel kommer att blåsas enl. bifogad tidsplan. Som ska hållas under förutsättning att all kanalisation är blåsbar. En kopplingspunkt saknas fortfarande enl. de uppgifter vi fått från föreningen. (Fiberbrunn/skåp Fritslavägen närmast Noden) Detta måste Axeab göra snarast. Föreningen ansvarar för det.

Fibersvetsning i kopplingsskåp kommer att från 20161017 utföras med en bemanning på 2-3 personer /vecka Tisplanen förutsätter att c:a 10-12 skåp färdigställs/vecka en tredje fibersvetsare kommer att sättas in vid behov. Samtliga skåp beräknas vara klara 20161208. Därefter kontrolleras nätet med OTDR.

Återstående Fastighetsboxar kommer att färdigställas med start från 20161010 och beräknas vara klara 20161208. Undantag för de boxar som saknar fiberpatch eller ej är monterade. Även de adresser som ej gått att blåsa p.g.a stopp i kanalisation undantas från detta.

Adresser som har fastighetsbox monterad inomhus måste tidsbokas av föreningen i samråd med Fiberbolaget. Detta är ett avsteg från normal inkoppling, och kommer att debiteras som ÄTA efter överenskommelse.

 

Hela område 4 kan beräknas vara klart för driftsättning 20161214

 

Vi pratade om slutbesiktning 20161215, vilket skulle kunna vara möjligt.

Det förutsätter att all kanalisation går att reparera där blåsstopp uppstår, och att alla fastighetsboxar går att färdigställa.

 

 

Stefan Hansson

Fiberbolaget & co

20161005