Fiberanslutning – Hur går det till?

fiberhus
Utbyggnaden av nätet sker i olika etapper, vi gräver område för område, gata för gata. Vi börjar med att skicka ut fiberavtal som ni får underteckna och skicka tillbaka till oss, därefter sker fiberanslutningen enligt stegen här nedanför!

Steg för steg

1. Under veckorna efter ni skickat in fiberavtalet kommer vi att sammanställa alla avtal för att få en överblick på hur intresset för fiberutbyggnaden ligger till.

2. När grävning har påbörjats i området kommer slang för fibern att läggas ner och vi gräver fram till er tomtgräns. Ibland blir det uppehåll i grävningen. Det kan bero på att man måste byta maskin eller invänta något tillstånd.

3. Nu är det dags att gräva på er egna tomt. Mer slang och varningsnät hämtas hos oss (Borrarevägen 3b) om det du fått av grävteamet inte räcker till. Du bör gräva 2-3 dm djupt så att inte slangen skadas vid framtida grävningar i trädgården.
Det förekommer flera olika typer av slang. En tjock, svart PEM slang 16/10 (Ytter/innerdiameter i mm) En tunnare (7mm) sk microdukt som förkommer i 7 olika färger. Alla kan grävas ner som de är, men vill man ha ytterligare mekaniskt skydd kan man lägga slangen i en tjockare slang eller kabelskydd.
Grävning kan beställas (Beställningsblankett) och det arbetet bekostar du själv. (2000 kr)

4. En fasaddosa monteras av dig dit slangen ansluts. Från dosan borrar man sedan igenom väggen. I det borrade hålet sätter man ett skyddsrör som passar för den borrade diametern. Här kommer sedan fibern att komma in i huset. Ett tips är att använda den tunnare slangen vi använder, microdukt, för genomförning in i huset! (Borra 8mm, inte 14 som står i instruktionen!)
Välj placering av fasaddosan med omsorg!

Borrning och uppsättning av dosa kan beställas (styrelsen@haggadalensfiber.se) och det arbetet bekostar du själv. (750 kr)

5. Fiberkabeln som medföljer fasaddosan träs ut genom röret, kontakten inne,  svetsningar mot stamfibern sker i dosan. Du måste lämna minst 2m på utsidan och minst 50 cm på insidan.

 

6. Själva fiberkablarna blåses in i de nergrävda slangarna och änden svetsas ihop med din inomhusfiberkabel i dosan.

7. Net at Once levererar utrustning som ansluts till elnät och till fibern.

Inteno EG300:

Measures_both

 

8. Nu är allt klart och det går att komma igång med tjänsterna via fibern! Ev. kabeldragning som behövs inne i fastigheten står du som fastighetsägare själv för.

 

Hela nätet måste byggas färdigt innan det kan driftsättas, så ni som får slang först får vänta längst, och ni som får slang sist måste få upp fasaddosan snabbt innan fibern kommer att installeras.